Preloader logo

Wellness i rehabilitacioni centar Rgoška banja / Knjaževac

Izazov ovog projekta bio je da se transformiše područje prirode u arhitektonski prostor identifikujući ključne elemente pejzaža koji će se pojaviti kroz sistem odnosa koji prevazilaze vizuelno područje objekta i stvori moderni “zen” prostor sa izrazito umirujućim svojstvima koja podstiču neposredan osećaj blagostanja.

Glavni ulaz u novoprojektovani objekat je sa severoistočne strane, sa pristupne rampe. Glavni pešački pristup parceli je sa severoistočne strane, sa pešačke staze koja prolazi pored kompleksa SP Resort Banjica. Iz ulaznog hola funkcionalno su odvojene dve celine, sa gornje strane prostorije za rehabilitaciju a sa donje prostorije wellness-a. Obe zone imaju funkcionalne celine namenjene osoblju sa pratećim prostorijama i svlačionicama, kao i prostorije namenjene korisnicima. U neposrednoj blizini nalazi se izvor subtermalne vode koja se može koristiti za rehabilitaciju a ujedno i opuštanje.

Cilj je bio sveden i relativno monohromatski arhitektonski stil koji se skladno uklapa u njegovo okruženje. Pravougaoni volumeni različitih prostora formirani su da dopunjuju postojeće prirodne oblike terena, superponirajući se i ukrštajući kako bi stvorile višeznačnu, a minimalističku arhitektonsku celinu. Izlomljene forme krova obe celine iz jednog ugla naglašavaju glavni ulaz formirajući tradicionalnu formu kuće odišući toplinom dok se iz drugog ugla spajaju u jednu kosu liniju stvarajući iluziju homogene strukture.

INVESTITOR: Opština Knjaževac
LOKACIJA: Rgoška banja, Knjaževac, Srbija
POVRŠINA: Pbruto =  714m²
GODINA: 2019.

Image module