Preloader logo

Dom zdravlja Zaječar

Dom zdravlja je vitalni centar zajednice, pružajući ključne zdravstvene usluge i brigu o stanovništvu u lokalnoj zajednici.
Projekat predstavlja potpunu transformaciju Doma zdravlja kako bi se zadovoljili zahtevi savremenog doba u oblasti zdravstvenih objekata. Novoprojektovano rešenje zadržava svoju postojeću spratnost, iako je njegova površina redukovana usled uklanjanja određenih delova. Organizacija funkcionalnih jedinica pretrpela je značajne promene, prilagođavajući se novim zahtevima i trendovima u zdravstvenoj industriji. Deo koji je bio namenjen lečenju dece, je potpuno ukolnjen zbog lošeg konstruktivnog stanja.
Iako je forma objekta ostala nepromenjena, i dalje dominiraju dve markantne betonske kosine koje mu daju prepoznatljivost. Fasada ostaje obogaćena trouglastim zardinjerama sa prirodnim zelenilom na svakoj etaži, koje su u odnosu na raniji izgled dobile novu dimenziju, kontinualnom linijom naglašavaju horizontalnu formu objekta. Ovakvim arhitektonskim pristupom zdravstveni objekat se uklapa u neposrednu okolinu. Na fasadi se jasno izdvajaja neprekidni niz staklenih površina, pružajući prirodno osvetljenje i unutrašnji komfor. Ulaz u objekat je dizajniran u skladu sa estetskim i funkcionalnim principima same namene objekta.

INVESTITOR: Grad Zaječar
LOKACIJA: Zaječar, Srbija
POVRŠINA: 9225 m2
GODINA: 2024.

INVESTITOR: Republika Srbija
LOKACIJA: Grad Niš
POVRŠINA: 6500 m2
GODINA: 2021

Image module