Preloader logo

Zavod za vaspitanje dece i omladine Voždovac / Beograd

Arhitektonski gledano, objekat za obrazovanje dece i omladine čine zgrade dizajnirane na način koji pruža bezbedno i nadgledano okruženje za mlade. Objekti omogućavaju društvenu interakciju između različitih starosnih grupa i obezbeđuju prostor za različite vrste aktivnosti.

Na osnovu zahteva investitora, projektovana je rekonstrukcija, adaptacija i dogradnja zgrade Zavoda za vaspitanje dece i omladine. Postojeći objekat ima podrum, prizemlje i sprat; novoprojektovanim rešenjem je predviđena vertikalna dogradnja (pretvaranje dela potkrovlja u veći upotrebni prostor), pa bi etaže novoprojektovanog stanja obuhvatale podrum, prizemlje, sprat i potkrovlje.

Zgrada je samostojeća, G oblika. U potkrovlju postojeće stanje obuhvata radionice, kancelarije, ostave, dok je novoprojektovanim rešenjem predviđen edukativni prostor za rad u višetematskim radionicama, ostavama i kancelarijama sa pripadajućim sanitarnim čvorovima.

Pored pomenute dogradnje potkrovlja, objekat je proširen novoprojektovanim aneksom u nivou prizemlja. Predviđeno je da se aneksom omogući pristup osobama sa invaliditetom, reše putevi dostave do kuhinjskog bloka i na kraju poboljša funkcija celog prostora Zavoda. Racionalno je iskorišćen smeštajni kapacitet sa svim potrebnim sadržajima. Na spratu su predviđene smeštajne jedinice za više vaspitnih grupa. Obrazovne oblasti su podeljene po nivoima, a muški i ženski blokovi po vertikali.

Bolje funkcionalno rešenje povećalo je broj korisnika, a dogradnja potkrovlja poboljšala je kvalitet rada sa korisnicima.

INVESTITOR: Institut za vaspitanje dece i omladine Beograd
LOKACIJA: Voždovac, Beograd, Srbija
POVRŠINA: 3840m²
GODINA: 2019

Image module