Preloader logo

Zdravstvena stanica Kotlujevac

Predmet ovog arhitektonskog poduhvata bio je transformacija zdravstvene stanice Kotlujevac, izgrađene u sedamdesetim godinama prošlog veka, u delo koje će oslikavati novu dimenziju estetike i funkcionalnosti. Cilj je bio ne samo unaprediti postojeći objekat već i ispuniti ga duhom inovacije, koja će obogatiti okolinu i uzdići ugled tog područja.
Kroz projektni zadatak, stvoren je koncept koji objedinjuje različite celine – apoteku, dispanzer, hitnu pomoć i ostale funkcionalnosti zdravstvene ustanove. Forma objekta, u svom osnovnom obliku, pokazuje ortogonalnost, dok se na spratu pojavljuje erker, stvarajući izrazito asimetričnu kompoziciju koja privlači pogled.
Struktura objekta je takva da svojim konkavnim lukovima, koji se šire u horizontalnom i vertikalnom pravcu, nameće svojevrsnu igru svetlosti i senke. Ovi lučni otvori, postavljeni u „kontra smeru“, dodaju dubinu i dinamiku fasadi. Kroz kombinaciju punih i praznih elemenata na fasadi, zajedno sa odabranim materijalima, oživljava se tradicionalna forma na suptilan način, donoseći savremeni prikaz oblika koje nalazimo u arhitekturi pravoslavnog hrama u neposrednoj blizini.

INVESTITOR: Grad Zaječar
LOKACIJA: Zaječar, Srbija
POVRŠINA: 1595 m2
GODINA: 2023.

INVESTITOR: Republika Srbija
LOKACIJA: Grad Niš
POVRŠINA: 6500 m2
GODINA: 2021

Image module