Preloader logo

Rekonstrukcija porodične kuće / Niš

Promovišući dijalog između starog i novog, uvažavajući razlike između oba, tražeći savremeni rezultat, nastaje arhitekstonsko rešenje koje štiti i unapređuje identitet nekadašnje konstrukcije.

Nadogradnjom porodične kuće projektovane u periodu između dva rata naglašena je originalna forma uz pružanje udobnijeg životnog okruženja. Celokupno postojeće stanje je u gabaritu zadržano, fasada obnovljena a nadogradnja predstavlja „paspartu“ nekadašnje arhitekture. Specifičnost ugaone lokacije omogućio je polukružan volumen koji je u nadogradnji ispraćen. Glavni ulaz je pozicioniran sa zapadne strane, dok se nadograđenom prostoru pristupa posebnim ulazom sa severne strane. Na novoprojektovanoj etaži je formirana posebna stambena jedinica koja sadrži dnevni boravak, trpezariju i kuhinju kao jedan otvoreni prostor, terasu, tri spavaće sobe i sanitarne čvorove. Jedna od spavaćih soba je projektovana tako da po potrebi može postati radna. Terasa je velike kvadrature i pruža pogled ka unutrašnjem dvorištu.

Nadograđeni deo objekta kao završnu obradu fasade ima listele, teksture fasadne opeke tamnog tona. Krovna terasa je obogaćena zelenilom, a staklena ograda pruža potpunu transparentnost.

INVESTITOR: Porodica Miljković
LOKACIJA: Niš, Srbija
POVRŠINA: Pbruto = 265m²
GODINA: 2018.

Image module