Preloader logo

Rekonstrukcija porodične kuće / Niš

Cilj projekta je rekonstrukcija postojeće porodične kuće na periferiji Niša, što predstavlja transformaciju tradicionalne kuće u moderni arhitekstonski izraz uvođenjem novih materijala. Postojeće stanje je pretrpelo manje promene u gabaritu radi postizanja željene forme koju su arhitekte osmislile. Izbor oblika, boja i materijala naglašava nameru dizajna da izradi savremenu arhitekturu, koja će zadržati veći deo postojećih elemenata.

Glavni ulaz pozicioniran je sa zapadne strane, izdignut u odnosu na kotu terena. Objekat se sastoji iz tri etaže, prizemlja, sprata i potkrovlja. Prizemlje je organizovano iz prostorija za dnevne aktivnosti, dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje, dok su gornje etaže organizovane sa spavaćim sobama i velikim kupatilom. Iako je akcenat bio na eksterijeru, enterijer nije ostao zanemaren. Uređenje enterijera odgovara modernim materijalima, komadima nameštaja i modernom rasvetom.

Ukidanje postojeće nadstrešnice, forma postaje kompaktnija i naglašena pomoću teškog betonskog zida kao deo trema, koji pravi jasnu diferencijaciju između dvorišta i objekta. Osnovni arhitektonski element čine aluminijumske vertikale ritmički postavljene u cilju naglašavanja kosih krovnih ravni. Simetriju fasade narušavaju prekidi vertikala na mestima gde su formirani otvori, koji sadrže pokretne elemente namenjeni postavljanju zelenila.

INVESTITOR: Privatno lice
LOKACIJA: Niš
POVRŠINA: Pbruto = 350m2
GODINA: 2020.

Image module